Resipi Ayam Halia Chinese Style
(2 orang makan)
Bahan-bahan:
- Minyak masak - 3 sudu besar
- Bawang putih - 1 ulas (hiris)
- Halia - 2x amaun bawang putih (hiris memanjang)
- Isi ayam secukupnya
- Cili kering - 3 tangkai (hiris serong)
- Sos tiram - 3 sudu besar
- Sos cili - 2 sudu besar
- Sedikit gajus siap digoreng
- Lada sulah
- Garam
- Minyak bijan (3-4 titik)
- Daun bawang - 3 helai (potong 1.5cm panjang)
- Tumis halia & bawang putih sampai naik bau.
- Masukkan isi ayam & goreng sampai bertukar warna.
- Masukkan cili kering, sos tiram & sos cili - kacau2.
- Kalau perlu, masukkan sedikit air.
- Masukkan pula gajus, kacau lagi.
- Perasakan dengan lada sulah, minyak bijan & garam (kalau tak cukup masin).
- Last sekali humbankan daun bawang.
- Siap!
(2 orang makan)
Bahan-bahan:
- Minyak masak - 2 sudu besar
- Bawang putih - 1 ulas (dicincang)
- Udang secukupnya
- Carrot - 1/2 batang sederhana (hiris suka hati)
- Kacang buncis - segenggam (potong serong)
- Baby jagung - 3 batang (potong serong)
- Cendawan butang -5 biji (belah dua)
- 1/2 batang cili merah (hiris serong)
- Serbuk pati ayam - 1/2 sudu teh
- Garam
- Lada sulah
- Minyak bijan (3-4 titik)
- Tepung jagung - 1 sudu teh (bancuh dengan sedikit air)
- Panaskan minyak, tumis bawang putih sampai naik bau.
- Masukkan udang & goreng sekejap.
- Masukkan semua sayur2an (mula dari sayur yang keras dulu) & kacau.
- Tuangkan 1/2 cawan air.
- Perasakan dengan pati ayam, garam, lada sulah & minyak bijan.
- Kacau2 sampai sayur agak lembut.
- Masukkan bancuhan tepung jagung, kacau rata.
- Siap untuk dihidang! ; )
2 comments:
Terima kasih byk2 ayu..wajib dibuat ni..
Anim, no problem! ; ) Try jangan tak try..
Post a Comment