Vietnamese beef noodle salad |
1. Pan grill sekeping daging lembu yang baik kualitinya - very hot pan, 2-3 mins each side. Put aside 5-10 min, kemudian hiris nipis.
2. Rendam bihun dgn air paip sampai lembut. Buangkan air rendaman tu, kemudian gantikan dengan air mendidih pulak. Agak2 dah elok lembut toskan.
3. Hiris panjang2 (julienne?) carrot & timun. Hiris nipis bawang besar kuning & cili padi. Basuh taugeh. Petik daun pudina & sweet basil (daun selasih) sehelai-sehelai.
4. Grill kacang tanah kemudian cincang kasar.
5. Satukan sos ikan, jus lemon/limau nipis, gula & sos cili Thai. Rasalah sendiri kasi balance segala2.
6. Posingkan bahan2 dalam pinggan sebijik macam gambar kat atas, kemudian tuangkan campuran sos tadi.
7. Makannnn.
6 comments:
nak jugak posing sebijik cam dlm gambar tu...errr pinjam pinggan boleh? :)
Makcik - boleh2, tapi sebijik saja ok? Mcm2 sungguh tafsiran sebijik ni kan? Hehehe..
eh benda ni kalau kita tabur cili api pastu makan dgn satu daun tu, ala daun apa ntah, buat mcm sirih. same ke recipe nye noks?
DLL - bukan nok, yang tu mieng kam. go google. yang tu thai, bukan vietnamese. letak bahan2 dalam daun kaduk & top up dgn sos manis2 kan? sedapnyee :D
tapi mesti rindu belacan jugak kn? :P
Kak Tini, wajib la suka belacan. Tapi tak lah rindu pun, sebab keluarga mentua dah pos belacan Melaka cukup untuk stok 2 tahun. ;p
Post a Comment