Friday, July 30, 2010

Last Saturday's Dinner

Motif adalah semata2 untuk menayang hidangan. Harap maklum.

Bahan-bahannya

Hasilnya

Izinkan kami mengajar cara-cara sujud di kaki Tuanku. Apekah??

Tempe. Peqhak aku tak pernah tengok tempe macamni. Comel eh. ;D

Udang lemak cili api, telur rebus masak merah, sambal belacan, timun + kubis & tempe + ikan gelama masin goreng

Bukanlah rajin sangat nak masak di hari Sabtu, tapi sebab dah terbeli udang & tempe pada hari sebelumnya, maka dikerjakan jua. Sebenarnya akulah contoh tukang masak pemalas. Bila dah siapkan 1 lauk yang beradun bagai, hati rasa lemau nak masak lauk lain. Itu yang main mix & match tu. Match-kan telur kenduri dengan baki kuah ayam masak merah. ;p Sayur pun malas nak masak dah. Aci main potong timun je. Tapi tang sambal belacan tu roh sudah meresap, maka aku tumbuk la dengan lesung batu. Ini satu cara untuk melepaskan tekanan jugak. Tenyeh cukup2. Nak maki hamun sekali pun boleh. Hehehe..

4 comments:

Unknown said...

kak, susah nak cr tempe daun skrg...lg2 kat KL.dulu arwah nenek rajin buat kat umah :)

Ayu said...

Tu la, saya pun xpernah tgk tempe mcmtu. Tiba2 jumpa di pasar malam Serdang. Hihi.. Daun ape tu dia pakai ye Fareed?

Hana Faza-same person said...

kat belah johor selalu dpt bungkusan mcm tu , ayu :) kalau tak silap daun pokok ketapang..orang lah ckp..hehehhe

Ayu said...

Ohh.. Daun ketapang eh. Saya tak tauu.. Rasanya daun ketapang tu besar bangat kan?