Saturday, January 21, 2012

Somebody in the house megidam laksa pulak dah

I think I've reached the point where I feel like I should apologize for posting another FOOD entry. So so so sorry...


Anyway, nak cerita jugak ni. ;p Dear husband dok la sebut-sebut nak makan laksa (lama dah). Sebenarnya, masa ke Tukdin (entry di bawah), kawan tu kecewa sebab laksa tak tertulis dalam menu. Kesian kan..

Takut kempunan punya hal, semalam laksa pun siap. Instead of laksa, saya guna udon (yang ada dijual di Chinese supermarket). Sebab sini tak ada ikan temenung (kembung) dan ikan curut (selayang?), saya guna saja ikan mackerel. Dalam kuah tak ada lengkuas, asam keping dan daun kesum. Bahan tabur pulak tak ada daun salad (malas nak beli salad sebesar bolasepak), daun selom, bunga kantan & yang paling menangis, tak jumpa petis udang! Orang Penang panggil otak udang. Tu lah bahan paling penting, penyedap laksa bagi saya. Ada orang tak suka.

Tapi setelah di-adjust sana sini, maka akhirnya kuah yang terhasil adalah (ok tutup mata sekarang) SANGAT sedap! :D Heheheh.

Ejad adalah sangat gumbira, balik kerja tengah malam semalam, dia terus cari laksa. Pagi ni sebelum gi kerja pun dia mintak laksa untuk breakfast (jangan la sakit perut harapnya).

Sekarang dalam peti sejuk ada berbaki serai, timun, mint, nenas & lime.

Jap nak pikir apa nak masak kejap lagi. Zero waste, remember? ;p






*Updated*

Hasilnya. Nasi beriani, ayam masak merah & jelatah. Dalca? Daging masak hitam? Kirim salam.

9 comments:

Unknown said...

Daun kesom and bunga kantan x dak? Abih tuh ape main ingredient buat dia rasa laksa? Aku pun teringin nak laksa, semua bahan ada dalam peti ais tapi malas nak buat. Kalau rumah hang kat sblh, confirm aku pi buat muka tak malu berebut laksa dengan Ejad. hahaha.

Ayu said...

Farina - Blend cili kering (rebus dulu)+bwg besar+isi ikan. Then masukkan serai diketuk (lg banyak lg sedap). Lepas tu aku masukkan nenas potong & asam jawa untuk kasi masam & manis sbb xde asam keping & petis udang. Garam, macam biasa.

Daun kesum & bunga kantan & lengkuas tu sebenarnya laksa Melayu je letak. Kalau assam laksa version kedai Cina, takde pun letak semua tu.. Laksa Lemongrass tu pun I bet takde daun kesum bunga kantan & lengkuas dlm kuah dia. Tak rasa pun ;p

clasaad said...

janji laksa.. hahaha

hasnahnoh said...

nampak sedap....
makan mesti la sedap.....

Mulan said...

woaahh.. yg senang dpt bahan pon drooling here...

Ayu said...

Cla - kalau dah aku kata laksa, laksa lah tu kan. Hehe..

Mak - makan wajibb sedap. Bfast & dinner main tangkap muat saja. Dinner lah satu2nya meal yang proper makan berdua.

Mulan - senang dapat bahan, tapi nak dapat sepinggan yg dah siap masak lagi tempting kat sana kan.. Kalau Ayu kat M'sia rajin membeli. :)

Liasari said...

hihi Ayu chup! baru je akak terfikir nk suggest awak masak nasi beriani n acar timun/nenas, scroll ke bwh tgk dah buat pun hehehe...

ermmm ayu u makes cooking laksa sounds easy lah... klu akak sure 100kali belek resipi... ada hati nak buat lg tp buat tempohari x cukup menyengat rasa dia. nnti try ur version plak

lindaoff said...

Yang sempooi tula selalunya melotup!^_-

Ayu said...

Kak Lia - sama je fikiran kita kan, terus terbayang nasi beriani n acar timun/nenas :p Next time buat laksa, tak payah tengok2 resipi. Guna firasat je jom! Yang penting balance-kan rasa pedas, masam & masin kuah dia. :)

Apple - kan. Tambah lagi bila betul2 teringin, terus sedapp. :D