Saturday, December 19, 2009

Marilah mari

Mari belajar memasak. Kali ni akak nak kongsikan satu resipi yang sedap gila, senang, main humban semua pastu tutup periuk. Sukaa?? Jomlah kita tengok bahan2nya.

Daging ntah apa nama dia tapi masa kecik2 dulu mak selalu buat mak kata resipi ni Cikgu Malini yang bagi

Bahan2nya:

Daging dipotong 7mm tebal, dihiris perpendicular to ira urat daging (ada paham?)

Bawang merah, bawang putih, halia, serbuk ketumbar & daun kari
*Bawang merah, bawang putih & halia perlulah ditumbuk halus

Kicap pekat kegeraman kegemaran anda. Kalau kat Penang, kicap yang paling afdal adalah kicap pekat cap tiga ayam. Kat sini takdak kicap yang rasanya balance macamtu, jadi akak campur 2 jenis kicap ni. Satu manis sangat, satu lagi masin sangat. Jadi bila dah campur, balance la dia..

Kemudian, humbankan saja kesemuanya dalam satu bekas

Apalagi Biah, ko gaul la dengan tangan yang mulus tu sampai mesra

Setelah minyak dalam kuali panas, masukkan daging
Tutup periuk dan biarkan 6 minit sebelum membalikkan daging
Tutup semula periuk dan biar selama 5-6 minit lagi
Kalau kering sangat tambah la air sikit
Rasa2nya masak lah tu..

Tadaa!!! Beginilah hasilnya
Sila pastikan daging anda berwarna sejibik macam dalam gambar ni okeh. Kalau tak, gagal la tu.. Hehehehehe...

Selamat mencuba! ;D

p/s: Tak tipu, memang sedap gila. Teman sepejabat yang pernah rasa menatang ni pun terus mintak resipi & buat. Bau daging ni je boleh buat orang kecur liur. Dannn... Akak masak daging ni dah 4 kali dalam masa 2 minggu ni. Hah kau. ;p

9 comments:

Anonymous said...

wow! this looks soo yummy- i cant to convert into being a vegetarian so maybe i can take some ideas from you :D

hasnahnoh said...

alamak....... nak masak camni jugak, tapi stok daging dah illek..... kena cari nih, lama tak buat...
ni namanya "daging masak hitam", memang resepi dari cikgu malini masa ayu darjah 1 dulu! best sampai menjilat jari, bukan macam kfc tu!

shila ariff said...

wah..menarik resepi ni..senang plak tu..leh tukar guna daging kambing tak??

Ayu said...

Hi Lili, happy cooking! ; )

Mak, cepat2 buat, sodap nihhh... ;D

Shila, silakan. Ko humban la daging biawak sekalipun, takde sesape yang nak larang. Tapi aku xpernah try. Kalau ko try, bolehla kasi reviewnya kat sini. Aku cuma pernah try dgn ayam. Nampaknya beef lebih seswai untuk resipi ni berbanding ayam.. ;>

lara mikhael said...

Thanx for sharing..mesti cuba!! Nom..nom..nom...

Ami said...

mengancam bangat rupa die ayu,mesti try ni!tapi kene tunggu beli daging dulu.

Ayu said...

Puan Chempaka, cuba jangan tak cuba. Kalau dah buat, gerenti akan buat lagi dan lagi. Menda alah ni budak2 pon sukaaa... ; )

Ami, ni mmg harus masuk list WAJIB cuba. Serius sedap... Bahan2 dia pulak ringkas. Beria2 la pulak aku promo resipi ni. Hahahha.. ;p

NadiahKhair said...

errrr nak tanye..
kenapa ko pakai piuk dalam tu?
adakah sbb ko xde piuk or mmg resepi die perlu piuk mcm tu?

hahahha. sengalkan soklan.

tapi series. kalau ko kate die kene pakai piuk mcm tuh. konpem klong cleh buat. mak xde piuk mcm tuh nyah. tehheeehhee

Ayu said...

Kak Long, pakai piuk ape pon tidak mengapa. Tidak lah wajib memilih periuk yang dalam, cuma preference i jek. Hehe.. For stir-frying slalu Ayu mmg guna piuk tu sbb base diameter dia tak selebar piuk lain (means less oil needed to cover the bottom) dan tembok berlin dia tinggi (significantly reduces oil splattering). Hehe..

Panjang pulak i kasi penerangan. Sebenarnya Kak Long boleh pakai apa jua piuk. Tak kisah punyee.. Hehe.. ; )