Sunday, August 1, 2010

Siaran tertunda

Ni cerita Ahad lepas. Gambar banyak, tak boleh nak upload & update blog di rumah (sebab broadband menyiput). Jadinya terpaksa curi2 masa buat di opis (siapa yang paksa hahh).

Di hari Ahad selalunya kami bermalas2an di rumah separuh hari. Kemudiannya baru keluar. Pagi2 melantak mi goreng. Tengah hari rasa nak buat pizza pulak sebab dah terembat sepaket keju mozarella malam sebelumnya. Saja cari pasal. Tapi takpe, senang je buat pizza ni. Main humban2 tepung, yis Mauripan, minyak zaitun, air & garam. Malas punya pasal, tuna filling yang disiapkan untuk breakfast/tea Ejad dalam fridge disebat untuk buat toppings. Hehe..
Proses membakar pizza dalam toaster oven. Nasib baik jadi.

Hasilnya
Lepas sendat perut makan pizza, kami pun keluar menuju ke MidValley Megamall. Pergi ketika lepas Zohor memang cari nahas la namanya sebab parking space dah penuh sana sini. Tapi kami bernasib baik sebab dapat park dengan mudah dan cepat. Jalan2 cuci mata & shopping mopping sket, termasuklah barang2 dapur.
Ternampak petai siap kupas dan tanya Ejad samada dia nak makan petai, katanya nak. Hah, padan muka aku sapa suruh tanya. Padahal seumur hidup belum pernah masak petai. Setelah beli petai (di MidValley ahkak beli petai, tahape2), baunya menusuk kalbu sepanjang jalan sampai aku naik stress, terus ajak Ejad balik.
Sempat jalan2 di Taman Tasik Titiwangsa (kereta yang jalan, orang duduk saja) ketika hujan

Otw pulang. KL masih kehujanan.

Dinner di rumah. Sambal tumis petai + bilis, cencaru bakar, air asam & ulam timun

Bila malas nak masak sayur, segala mak nenek aku ulamkan. Suka hati. ;D

p/s: Entry ini bersejarah sebab inilah kali pertama aku buat pizza setelah jejak Malaysia. Dan, pertama kali masak petai laki puji pulak tuh. ;p

2 comments:

Mokrish said...

kelllassss....kombinasi petai dengan pizza gitu

Ayu said...

pakcik, kalau i buat pizza petai lagi kellas kan.. ;D