Tuesday, May 4, 2010

Baru ni kan, I balik Penang, gi makan kenduri. Kenduri tahlil sebenarnya. Tapi kann.. Nak cerita nih. Menu dia punyalah sedap menusuk kalbu. Dah lama tak makan lauk2 macamtu. Ye la, mana nak cari? Mak takkan jamu lauk2 macamtu di rumah. Lauk2 yang dihidang adalah daging kicap, kari ayam, gulai nangka, jelatah timun nenas, ikan sepat masin, sambal belacan, ulam pucuk ubi, kangkung rebus & paku rawan rebus. Fuuhh, sedapnya mak ai. Tak terkata. Bau belacan melekat di tangan selama 24 jam. Hehehe..

Yang berikat macam lembing pendek tu la paku rawan

Semalam pulak I dapat makan manggis di rumah. Norma (pegawai pertanian) yang bawak balik. Not my favourite, tapi bila dah lama tak makan ni sedap la pulak. Btw, korang makan manggis telan dgn biji2nya sekali kah? I tak berapa boleh nak telan, tapi ada sorang kawan tu boleh je gigit2, kunyah & telan biji manggis. Katanya macam biji cempedak, lemak berkrim. Lain kali boleh try okeh. ; )

* Gambar adalah hasil carian Google

No comments: