Friday, August 20, 2010

Takde gambar

*Updated. Bergambar sudah. ;D

Silalah percaya cerita tiada bukti.

2 hari lepas kami berbuka puasa makan nasi beriani sedap nak mampos beli di pasar Ramadhan Seri Serdang. Gambar ada, tapi belum sempat transfer dari memory card ke pendrive (akak buat new post di opis saje sebab berokband di rumah langsung tak bleh diharap). Nasi tersebut tu, sedap memang sedap tapi harganya lebih mahal daripada biasa. Sudahlah begitu, lauk pun ayam saja. Kalau di pasar malam biasa, dapat daging jugak tau. Nevertheless, kenyang macam ular sawa telan bapak kambing.

Ni lah dia nasi beriani sedap tu

Kuih Ejad beli lepas balik kerja, pandai kan dia pilih kuih? ;D

Semalam pulak berbuka makan nasik dengan kari daging, ayam goreng berempah rangup & sayur campur. Disebabkan kari tu berbaki & Ejad ada pasang niat (kuat-kuat) nak beli roti lepas balik terawih, maka haku pun kata "tak payah beli roti b, nanti orang buat roti naan. B gi terawih baik2 okeh. Babai sayanggg" (sambil senyum lambai2 tutupkan pintu). Hah, padan muka dapat kerja. Takpe, niatnya bagus. Nak jimatkan duit laki sendiri. ;p

Ejad balik je dari masjid, terus i naikkan roti naan punya doh ke atas non-stick pan. Untuk Ejad, 2 keping cheese naan. Untuk diri sendiri, naan biasa. Saiznya kecik comel, maklumlah ini makanan lewat malam. Kalau saiznya besar2, alamatnya kami berdua bertambah besar. Buat jugak sambal ikan bilis sebagai faktor meng-up-kan kenikmatan naan.

Lepas makan, tanya Ejad ok ke tidak naan yang bininya buat tu. Katanya, "Ok, tapi nanti Ejad hantar b berguru dengan mak Ejad". Sudah. Ni lah jawapan yang tak suka didengar nih. Apeke salah naan haku? Naik kembung elok segala. Tak sedap kot mana lagi? Jawabnya, "naan mak Ejad buat besar tau". Alahai suamiku..

Lepas tu gatal2 tanya lagi, "best tak orang letakkan cheese untuk naan eby tadi?". Dapat habuan bila dia jawab, "ada cheese ke?".

Chait.

5 comments:

Aliesha Kirana said...

hahaha... lawak2.. kak ayu, cmne nak wat naan.. ella ske naan.. eheheheh~

Ayu said...

Ella, ada banyak version nak buat naan. Tapi Kak Ayu punya cara, kena ada:

*tepung gandum
*yis Mauripan
*air suam2 kuku
*gula, garam
*olive oil
*susu tepung

Mula2 masukkan yis 2 sudu teh, sekali dengan air suam (1/2 cawan) + susu tepung 1 sudu besar + gula 1/2 sudu besar. Biar sekejap kasi buih2 sket.

Lepas tu boleh la campur tepung dalam 200 g, garam 1/2 sudu teh & olive oil 1 sudu bsar.

Uli. Kalau lembik tambah tepung sikit2, kalau keras sangat tmbah air sikit2. Mula2 uli tu doh melekat, tapi lama2 uli dia makin kenyal & tak melekat. Perap doh 1 jam (atau kurang).

Lepas tu bahagi doh, ikut besar mana suka. Canai nipis 1/2cm & masak atas non stick pan. Api sederhana je.

Kak Ayu main agak2 je sukatan tu (time sendiri buat main humban je bahan2). Kalau nk yg terjamin sket, Ella boleh cuba google resipi naan. ;p

Aliesha Kirana said...

ok thanks kak! heheheeh~

intan suriati said...

hahah ejad duk sibuk ukur diameter naan sampai tak sempat nak rase cheese kat dalam..giler lah ko pandai buat naan tuuu...tapi sebenornye kalau rajin tak payah dah makan kat luar kan cik ayu,naan mamak tu bukan nye ape, masin berlemak dek peluh dia menitik dalam doh hehehe cool entry!! :)

Ayu said...

Intan, tu lah yg buat sedap sgt naan mamak tuh. ;p